HerTon taival

Perinteinen kaupunginosaurheiluseura, joka on kasvanut yhdessä kaupunginosansa kanssa. Näin voisi kuvata lyhyesti Herttoniemen Tovereita. Keväällä 2015 vuosien tauon jälkeen käynnistetyn junnutoiminnan ansiosta seura elää taas nousukautta.

Vuoden 2015 uudessa alussa perustettiin junnujoukkueet kolmelle ikäluokalle ja tänä kesänä aloitti neljäs ikäluokka, vuonna 2011 syntyneet lapset. HerTon junioritoiminta saatiin käyntiin pitkälti paikallisten asukkaiden oman aktiivisuuden ansiosta. Mukana on liki sata lasta.

Junioritoiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille hauska ja reipas harrastus omassa kaupunginosassa, lähellä kotia, tuttujen kavereiden kanssa.

Lisäksi juniorit pääsevät mukaan paikallishistoriaan liittyvään perinteikkääseen urheiluseuraan, jonka taival on ollut yhtä vaihteleva kuin koko maan historia.

Seuran nimen Toverit-osa viittaa työväenluokkaiseen alkuperään. 1920-luvulla Herttoniemen kartanon tienoille oli noussut huviloita ja mökkejä, joihin asettui asumaan edullista kotia etsineitä työläisperheitä. Herttoniemen Toverit perustettiin näiden perheiden lasten urheiluharrastuksen tukemiseksi. Seurassa harrastettiin suurta lajikirjoa, mutta jalkapallo oli mukana alusta lähtien.

1930-luvun alun suomalaisen politiikan oikeistovirtaus johti kuitenkin siihen, että HerTon toiminta joko lopetettiin tai lopahti. Toiminta elpyi vasta sotien jälkeen, kun Herttoniemen kaupunginosa alkoi kasvaa ja väestöä – myös lapsia ja nuoria – tulvi seudulle.

Seurassa harrastettiin lajeja nyrkkeilystä ja pöytätenniksestä hiihtoon ja yleisurheiluun. Jalkapallossa oli 1950-luvulla peräti viisi HerTon joukkuetta.

Politiikka kuitenkin lamautti seuran toiminnan jälleen. Tällä kertaa Työväen urheiluliiton sisäinen valtakamppailu 1960-luvulla.

Nykyisen HerTon alku voidaan sijoittaa vuoteen 1972. Tuolloin paikallinen tyttöfudisjoukkue ja poikien junnulätkätiimi liittyivät seuran toimintaan. Jääkiekossa tuli menestystä, mutta lopulta lätkäpuoli liittyi Jokereihin ja jalkapallosta tuli HerTon päälaji.

Laajan junnutoiminnan ansiosta etenkin naisten jalkapallojoukkue menestyi erinomaisesti. HerTon naisjoukkue voitti Suomen Cupin kolmesti peräkkäin 1980-luvun lopulla. Menestys valitettavasti lisäsi myös seuran kuluja ja naisjoukkue hajosi talousvaikeuksien vuoksi.

HerTon miesten edustusjoukkue on pelannut viime vuoden jalkapallon kolmossarjatasolla. Viime kesän lopulla putoaminen neloseen oli lähellä, mutta HerTo onnistui säilyttämään sarjapaikkansa kalkkiviivoilla.